Simulaattori messuilla

Hyvinvointimessuilla mahdollisuus päästä kokeilemaan siipiään lentosimulaattorissa

Kalasääksellä, Satakunnan lennoston tunnuksella varustettu Suomen Ilmailumuseon Saab J35 Draken-simulaattori on esillä Hyvinvointimessuilla. Sama malli on palvellut Hävittäjälentolaivue 21:n ohjaajia. Yleisö pääsee lentämään messuilla simulaattorissa kouluttajan opastuksella pientä maksua vastaan (10 minuutin lento/5 €).

Saab J35 Draken on ruotsalaisvalmisteinen hävittäjälentokone, jota Saab valmisti vuodesta 1955 vuoteen 1974. Sana Draken tarkoittaa sekä leijaa että lohikäärmettä ja molemmat toteutuvat konetyypissä täydellisesti. Kirjaimen ”J” merkitys mallinimessä on Jakt, mikä tarkoittaa hävittäjälentokonetta. Saab J35 Draken oli 1990-luvulle saakka Suomen ilmavoimien päähävittäjätyyppi yhdessä MiG-21 Bis -koneen kanssa. Koneet korvattiin nykykalustoon kuuluvalla Boeing F-18 kalustolla. Ensimmäiset koneyksilöt toimitettiin toukokuussa 1972 Hämeen lennostoon Tikkakoskella. Koneet osoitettiin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:lle. Myöhemmin lennosto nimettiin uudelleen Lapin lennostoksi ja se siirtyi Rovaniemen tukikohtaan.

Konetyypin virallinen viimeinen lento Suomessa tapahtui Rovaniemellä 16.8.2000 (DK-241). Joitain siirtolentoja tehtiin vielä tämänkin jälkeen. Osa koneista romutettiin, osa siirrettiin museoille ja koulutuskäyttöön. Suomen Ilmailumuseon kokoelmassa on simulaattorin lisäksi kaksi Drakenia, Saab J35BS (DK206) ja kaksipaikkainen harjoitushävittäjä Saab J35 CS (DK262).

Saab J35 Draken-simulaattori on Satakunnan lennoston käytössä ollut malli, joka palveli Hävittäjälentolaivue 21:n ohjaajia. Satakunnan lennoston tunnus, Kalasääksi, on nähtävissä koneen rungossa.

Simulaattori on valmistettu Ruotsissa, ja siinä on käytetty alkuperäisen A-sarjan hävittäjän eturunkoa. Järjestelmät, tietokoneet ja hydrauliikka on rakennettu koneen etuosan yhteyteen.

Museokäytössä koneen hydrauliikka on purettu ja koneelle on rakennettu uusi siirrettävä alustarakenne.

Henri Äijälä

Suomen Ilmailumuseon simulaattori

Kuvaaja: Henri Äijälä, Suomen Ilmailumuseo