Alpakat messuilla

Alpakat Hyvinvointimessuilla

Harrastamme agilitya

Tule tapaamaan meitä hyvinvointimessuille 4.10.2014!

Humisevan Harjun alpakkatilan kasvatteja on tavattavissa Energia Areenan ulkoalueella lähellä pääovea. Tule katsomaan ainutlaatuista alpakka-agilityä!

Alpakat ovat lähtöisin Perusta, Andien ylänköalueilta, jossa niiden kasvattaminen ja villan jalostaminen on eräs paikallisen väestön tärkeimmistä vientituotteista. Alpakan villaa kutsutaan sen upeiden ominaisuuksien vuoksi ”Andien Kullaksi”. Alpakkaa kutsutaan maailman vanhimmaksi kotieläimeksi; alpakan ja ihmisen taival on jopa yli 5000 vuotta vanha.

Kesytetyllä alpakalla on yleisesti ottaen todella ystävällinen luonne. Kuitenkaan se ei pääasiassa arkuutensa vuoksi uskalla lähestyä ihmistä niin, että sitä pääsisi koskemaan. Alpakat ovat hyvin uteliaita ja ehdottoman seurallisia, mutta ne nauttivat ihmisen kanssa olemisesta eniten ihmisen ollessa rauhassa lauman keskuudessa ja syöttäessä vaikkapa porkkananpalasia kädestä.

Tyypillisesti alpakat elävät 15-20-vuotiaiksi. Pieni osa alpakoista saattaa yltää 30-vuoden ikään.

Alpakan villa soveltuu erinomaisesti henkilöille, jotka eivät siedä pistelyä. Oikein käsitelty ja prosessoitu hyvälaatuinen villa on silkkisen pehmeä ja kevyt ihoa vasten. Se ei haise, ei tunnu rasvaiselta ja siinä on nähtävissä pieni alpakan villalle ominainen kiilto. Sureja on maailman alpakkakannasta vain pieni osa, suurin osa on pörröistä huacaya-tyyppiä, joita meidänkin alpakat ovat. Alpakan villa on arvokasta ja siksi se kannattaakin käyttää mieluiten vaikkapa ylävartalon iholle tuleviin asusteisiin, koska mm. decolteen ja kaulan iho on hyvin herkkää eikä siedä välttämättä pisteleviä vaatteita. Sukkinakin alpakanvilla on suloisen pehmeää. Alpakan villasta tehdään myös paljon design- vaatteita, jotka ovat hyvin arvokkaita. Alpakan päävärejä on 22 ja lisäksi on sävyt päälle. Väriskaala on huima, joten keinovärjäys ei ole tarpeen. Jotkut ovat tosin innostuneita kasvivärjäyksestä, joka kyllä soveltuu alpakanvillalle. Kasvattajat tyypillisesti tekevät jalostamansa eläinkannan suhteen jonkun värivalinnan. Humisevan Harjun alpakkatilalla ollaan parhaillaan harkinta-asteella, ei varsinaisesti pelkästään värin suhteen, vaan myös, että ryhtyykö isäntäväki Suomen ensimmäiseksi varsinaiseksi pintojen ja moniväristen alpakoiden kasvattajaksi. Ainakaan tiedossa ei ole kenenkään muun olevan Suomessa perehtynyt moniväristen alpakoiden jalostustyöhön. Tilan villat ovat siis hyvin uniikkeja ja persoonallisia.

Tänä vuonna tila toimittaa villat Mathildedalin Ruukin kehräämöön kehrättäväksi, jonka jälkeen langat tulevat omaan myyntiin. Ruukin kehräämö aloitti toimintansa tänä kesänä, joten tila saa lankansa kehrättäväksi ensimmäisen kerran!

Alpakat ennen kerintää

Alpakoiden värikirjoa

Alpakan kommunikointi ja elintavat

Alpakoille on monta erilaista ääntä/ääntelyä. Pieni, kevyt hyminä on niiden tapa jutustella keskenään ja laumalle tulee turvallinen olo kun kuulevat toisensa ja missä kukin on. Voimakkaampi äänenpaino merkitsee kiihtymystä tai pelkoa tms. Varoittaessaan kaveriaan alpakka päästää kurkustaan kurluttavan äänen, joka ennakoi sylkemistä. Taistelun puhjetessa alpakat saattavat todella kirkua toisilleen.

Alpakan käytöllä vain mielikuvitus on rajana. Humisevan Harjun tilalla alpakoita tullaan käyttämään myös matkailuun. Alpakan kanssa voi alkaa harrastamaan kaikenlaista. Luonnostaan arka alpakka oppii elämänsä aikana paljon asioita ja alusta asti hyvin pidetty ja ihmisen kanssa olemiseen totutettu alpakka oppii kulkemaan kauniisti riimussa. Koska alpakka on ketterä ja hyvä liikkumaan kepeästi, se on mitä mainioin agilitykaveri! Tilan oman kokemuksen mukaan suurin osa alpakoista nauttii esteiden ylittämisestä, kunhan luottamus ihmiseen on kunnossa ja ihminen ei pakota eläintä tekemään asioita, joihin se ei usko pystyvänsä. Luottamus syntyy rohkaisulla ja kannustuksella, sekä positiivisella vahvisteella, ei pakottamalla.

Alpakoiden kanssa ei aika tule todellakaan pitkäksi…

Alpakoiden synnytyksiä on aina jännittävää odottaa! Aina ei välttämättä tiedä, milloin vasa päättää maailmaan putkahtaa. Tilan oma Fuksia päätti saapua maailmaan isännän veljen hääpäivän aamuna ja isäntä oli bestmanina veljelleen. Meinasi vallan tulla jännät paikat kun sulhanen odotti kravattinsa sitojaa ja bestman autteli uutta elämää alkuun tallissa.

Ketkä ovat Humisevan Harjun takana?

Alpakat löysivät uhrinsa. Pahaa aavistamaton pariskunta, Teemu Rajainmäki 28 ja Carita Saarinen 26 jäivät lopullisesti nalkkiin vuonna 2012, kun tutustuivat ensimmäistä kertaa alpakkaan. Teemu Rajainmäki, tilan isäntä ja omistaja, osti tilan kesällä 2007 pariskunnalta, jonka suku oli alun perin rakentanut tilan ja asuttanut sitä siihen saakka. Tilalla oli aiemmin pidetty osto- ja myyntiliikettä. Ennen vanhaan tilalla on ollut kotieläimiä ja jäljellä oli vielä vanha navetta ja muutamia muita talousrakennuksia, jotka olivat toimineet viimevuosikymmenet enää lähinnä varastoina. Nuoren innokkaan emännän saapuessa tiluksille, alkoi tapahtua! Tiloja siivoiltiin, uusia rakennuksia on noussut eläimille ja aitauksia rakennettu ja rakennetaan edelleen. Ensimmäiset eläimet tulivat tilalle vuonna 2012, jonka jälkeen määrä on lähinnä vain kasvanut.

Yritys perustettiin syksyllä 2013, mutta varsinainen yritystoiminta alkaa hiljalleen kesän Farmipäivästä 26.7.14 alkaen. Farmipäivänä tilaan voi käydä tutustumassa Kullaassa, Harjulantie 334.

Tilalla on yhteensä parhaillaan 9 alpakkaa, joista kuusi on omaa. Omista alpakoista vanhin on 11-vuotias Jackie, sitten on 4-vuotias ori Spray, kolme vuotias nuori nainen Amalia, syksyllä kolme vuotta täyttävä ori Cello, 2-vuotias tilan oma kasvatti Fuksia ja porukan kuopus on tällä hetkellä 1-vuotias uusin tulokas Frederika. Lisäksi Jackie ja Amalia odottavat vasojaan, joten niiden synnyttyä tänä kesänä omia on tilalla 8 kpl ja Frederikakaan ei sen jälkeen ole enää nuorin. Hevosia on kaksi; 5-vuotias suomenhevostamma Vilma ja 11-vuotias sleesianhevonen Inka.

Agility –esitys Hyvinvointimessuilla 4.10.2014

Yleisölle järjestetään agility-show pihalla. Alpakka on hauska veijari ollessaan liikkeessä, joten agilitysuorituksien seuraamien on todellista viihdettä! Agilityssa ei alpakan kanssa välttämättä aina kaikki mene käsikirjoituksen mukaan, joten yllätyksiä on luvassa!

Humisevan Harjun kotisivut